Бързи съобщения (Pidgin)

Pidgin e мултипротоколен клиент за моментални съобщения. Казано с други думи, програмата ви позволява от единен интерфейс да настроите и водите разговори с приятелите си от различни популярни услуги за моментални съобщения – ICQ, MSN, Yahoo! и др.

Програмата е алтернатива на включената в УСУ Бързи съобщения (Empathy).

За да я инсталирате, от Система – Аминистриране пуснете Мениджър на пакети (Synaptic), след което намерете и инсталирайте пакета pidgin.

При първото си пускане програмата ще ви предложи да настроите регистрациите си за различните услуги:

pidgin_1.jpeg

За да продължите, натиснете бутон Добавяне. Ще се отвори нов прозорец, в който ще трябва да въведете настройките за различните услуги, който използвате:

pidgin_2.jpeg

Сега трябва да изберете типа услуга. За целта в прозореца в частта Настройки за влизане, от падащото меню срещу Protocol: изберете желаната от вас. Поддържаните от Pidgin услуги са наистина много:

pidgin_3.jpeg

След като сте избрали услугата, остава да попълните потребителските си данни като име, парола и псевдоним в полетата под Protocol:

pidgin_4.jpeg

Ако  се нуждаете от допълнителни настройки, все още не затваряйте този прозорец, а погледнете в най-горната му част, където има подпрозорец с името Допълнителни:

pidgin_5.jpeg

Показаните тук настройки не са непременно задължителни, но понякога може да се наложи да ги използвате, за да работи Pidgin правилно. Пример за такава настройка е Кодова таблица, която трябва да има стойност CP1251, за да се показват правилно съобщенията на кирилица. След като прегледате тези настройки и ги промените при необходимост, затворете прозореца. С това настройката на избраната от вас услуга приключва и свързването към нея става веднага. Ако желаете да използвате и други услуги, необходимо е отново да минете през горните стъпки за всяка една тях. Когато приключите, те ще се показват в прозореца с настройки на услугите:

pidgin_6.jpeg

Поставената отметка пред всяка услуга указва на Pidgin да се свърже към нея. Допълнително от това, ако има проблем със свързването иконата на проблемната услуга ще е в нюанси на сивото. След като видите, че всичките ви услуги са на линия, може да затворите този прозорец и да насочите вниманието си към основния прозорец на Pidgin:

pidgin_7.jpeg

В най-горната му част се намират четирите основни менюта, чрез които контролирате и използвате Pidgin:

pidgin_12.jpeg

Менютата са разделили функциите на Pidgin, според предназначението им. Така например, може да използвате менюто Познати, за да си включите настройката в списъка с приятели да се показват и тези, които в момента са извън линия. От менюто Акаунти пък, може повторно да си пуснете инструмента за добавяне на нови услуги и т.н.

Преобладаваща част на Pidgin e заета от списъка с приятели:

pidgin_13.jpeg

Тук ще се показват всичките ви познати, независимо от коя услуга за моментални съобщения са. Ако сте пуснали настройката да бъдете уведомявани при получаване на нови писма в електронната поща, жълта лента над списъка с приятели ще ви показва колко нови съобщения имате. Може да цъкнете върху нея, за да се отвори адреса в уеб четеца.

В най-долната част на прозореца се намира падащо меню, от което може да изберете текущото си състояние:

pidgin_11.jpeg
Ако желаете да изберете мини изображение (avatar), което да ви представя пред приятелите ви и да е глобално за всички услуги, цъкнете върху иконата вдясно от състоянието. Ще се отвори диалогов прозорец, от който ще можете да си изберете изображение. Имайте предвид обаче следните ограничения за неговите размери и големина на файла за част от услугите:

Услуга Размери (в пиксели) Формат Големина на файла
AIM 48×48 to 50×50 gif, jpg, bmp, ico 7.0KB
ICQ 48×48 to 50×50 gif, jpg, bmp, ico 7.0KB
Yahoo! 96×96 png, gif, jpg
XMPP (вкл. Google Talk) 32×32 to 96×96 png, gif, jpeg 8.0KB
MSN up to 96×96 png

В случай че искате по-пълен контрол върху Pidgin, използвайте менюто Инструменти – Настройки. Всички настройки са обособени в отделни подпрозорци според предназначението си.

Pidgin предлага и възможността да се разширява функционалността му благодарение на приставки, подобно на Firefox. Можете да ги пуснете от меню Инструменти – Приставки:

pidgin_8.jpeg

За да активирате която и да е приставка, трябва да сложите отметка пред името и. В долната част на прозореца, можете да прегледате и настройките и.

Sidebar