Слушане на музика (Rhythmbox)

Rhythmbox е аудио плеър, с който не само ще слушате музика но и ще можете да я организирате по различни критерии и в известна степен вместо вас програмата ще помни кое къде се намира, в какъв ред да се пуска и т.н.

За да можете да я използвате първо трябва чрез Мениджъра на пакети да инсталирате пакета rhythmbox. След завършване на инсталацията може да я стартирате от менюто Звук и Видео – Слушане на музика (Rhythmbox). Ще ви посрещне прозорец, подобен на този:

rhythmbox_1.png

Прозорецът е разделен на няколко панела:

  • Фонотека:

rhythmbox_2.png

Тук се намират всички източници на музика, които програмата може да използва – локални файлове, файлове от преносими устройства, подкасти, Интернет радиа. Локални файлове може да добавите като от менюто Музика изпълните Внасяне на файл… или Внасяне на папка… Може да накарате Rhythmbox да сканира включени към компютъра преносими устройства от менюто Музика – Проверка на преносимите устройства. Подкасти и Интернет радиа може да добавите от менюто Музика като изпълните съответно Нова емисия на подкаст или Нова радио станция по Интернет… За ваше удобство има около 20 предварително добавени Интернет радиа от различни жанрове.

  • Интернет музикални магазини:

rhythmbox_3.png

Броят на показваните магазини може да е различен от този по-горе. Rhythmbox подобно на други програми (Firefox напр.) поддържа добавки, с чиято помощ може да разшири функционалността си. Част от добавките са именно поддръжката на Интернет музикални магазини. Изборът на всеки магазин ще зареди цялото му съдържание.

  • Списъци за възпроизвеждане:

rhythmbox_4.png

Поначало тук се показват три автоматично генерирани списъка но вие може да създадете и ваши. За целта достатъчно е да си изберете желаните песни от списъка с музикалната си колекция (разгледана по-долу), след което да цъкнете с десен бутон и да изберете Добавяне към списък с песни – Нов списък с песни. Изберете име за списъка си и той ще се появи при останалите. Освен този стандартен тип списък, Rhythmbox предлага още един тип – автоматичен динамичен списък изготвен по зададени от потребителя критерии. За целта от менюто Музика изберете Списък с песни – Нов автоматичен списък с песни. Пред вас ще се отвори диалогов прозорец, в който ще можете да определите на какви условия трябва да отговаря дадена песен за да се включи в този списък. Критериите, които може да подберете са разнообразни, отделно от това могат да се използват по няколко различни критерия в комбинация:

rhythmbox_6.png

Удобство на тези списъци е, че те следят музикалната ви колекция и се обогатяват автоматично всеки път когато се появи нова песен, отговаряща на зададените условия. По този начин веднъж обмислили музикалните си препрочитания, може спокойно да се доверите на програмата да пуска музиката вместо вас.

  • Браузър и пълен списък на изпълнителите:

rhythmbox_5.png

Това е основната част от интерфейса на Rhythmbox. Тя от своя страна е разделена на три част – Изпълнител, Албум и Списък с песните на дадения изпълнител.

Това бяха основните функции на Rhythmbox. Те далеч не изчерпват възможностите на тази програма. Ето още няколко подсказки с потенциално интересни за вас неща:

  • Обърнете внимание на приставките. За да стигнете до тях, отворете меню Редактиране – Приставки. Те могат да ви дадат още възможности – споделяне на музикалната колекция по мрежата, автоматично изтегляне на обложките от Интернет и др.;
  • Когато желаете опростен вид на Rhythmbox използвайте менюто Изглед – Малък прозорец;
  • Разгледайте настройките – меню Редактиране – Настройки. От там може да определите кои папки да се следят за музика, дали да има плавен преход между песните и други полезни неща.

Sidebar