Мениджър на снимки (Shotwell)

УСУ предлага стандартно включен в инсталацията мениджър на снимки. Той ще ви помогне да организирате колекции от снимките си, да внесете бързи корекции в тях, да ги разглеждате и да ги публикувате в различни онлайн услуги. Приложението се казва Мениджър на снимки (Shotwell) и можете да го намерите в Програми – Графика. Ще видите прозорец с подобен прост изглед:

shotwell_1.jpeg

Интерфейсът се състои от 3 части – навигационен панел, от който имате достъп до цялата библиотека със снимки; област със снимки; лента с инструменти за бърз достъп до няколко типични действия.

По-долу ще се запознете с основната функционалност на Shotwell. Това знание ще ви позволи да използвате приложението уверено и да внесете ред в цифровата си колекция от снимки.

  • Внасяне на снимки

Първото нещо, което трябва да направите, е да започнете изграждането на бъдещата си библиотека със снимки. За целта трябва да ги внесете в нея – било то от твърдия диск, външен носител или свързан към компютъра фотоапарат. Внасянето може да стане по три начина:

  • Чрез пускане и влачене на снимки (или папки със снимки) от файловия браузър директно в прозореца на програмата – При тази процедура снимките ще бъдат копирани от оригиналното си местоположение в библиотеката на Shotwell. Стандартно програмата внася вашите снимки във вашата Домашна папка в подпапка Изображения. В Изображения на свой ред се създават различни подпапки за различните внесени снимки. Ако не желаете подобно дублиране на данните (напр. снимките, които внасяте са на същия твърд диск) докато влачите снимките с мишката, задръжте натиснати бутоните Ctrl+Shift и пуснете снимките в прозореца на Shotwell. По този начин мениджъра на снимки ще внесе в библиотеката само връзка към снимките и няма да губите излишно дисково пространство в дублиране на съдържание.
  • От интерфейса на Shotwell – От прозореца на Shotwell отворете менюто Файл, след което цъкнете на Внасяне от папка. Ще се отвори нов прозорец от който ще можете да изберете откъде да се внесат снимките и дали да се копират или само да се направи връзка към тях:

shotwell_2.jpeg

  • Директно от фотоапарат – ако имате свързан фотоапарат към компютъра, той ще се появи в прозореца на Shotwell:

shotwell_3.jpeg

Забележка: Ако на картата на фотоапарата и голям брой снимки, показването им в прозореца на програмата може да отнеме известно време.

След като съдържанието се зареди, можете да прегледате умалени изображения на снимките и да изберете кои от тях (или всичките) да се внесат в библиотеката. Ако искате да внесете избрани снимки, цъкнете последователно на тях, задържайки клавиша Ctrl и след като сте ги избрали, натиснете бутона Import Selected (в долната дясна част на прозореца). В случай, че желаете да внесете всички снимки наведнъж, натиснете бутона Import All и изчакайте процесът за приключи. Когато внасянето на снимки от фотоапарата приключи, ще имате възможност да изберете дали внесените снимки да бъдат изтрити от него или да бъдат оставени.

  • Организиране на библиотеката със снимки

Независимо откъде и по какъв начин сте внесли снимки, вие вече имате първите си снимки в библиотеката. Ако цъкнете на Снимки в левия панел, ще можете да разгледате абсолютно всички снимки в библиотеката си:

shotwell_4.jpeg

С течение на времето е нормално библиотеката да нараства, а това ще направи разглеждането в този режим неудобно и тромаво. Ето защо програмата групира снимките по събития.

Всяко събитие е представено първо от година, след това от месец и накрая от дата. За да видите всички събития, цъкнете на Събития. Всяко от тях е представено с едно произволно избрано изображение и от дата на създаване (взета от снимките):

shotwell_5.jpeg

Цъкнете два пъти върху дадено събитие, за да го отворите и да видите съдържанието му. Алтернативен начин е да разгънете Събития в левия панел:

shotwell_6.jpeg

Ако именуването на събития по дата не е по вкуса ви, лесно можете да промените това. Просто цъкнете на името на събието и от показалото се меню изберете Преименуване на събитие:

shotwell_7.jpeg

В отворилото се малко прозорче въведете желаното от вас име:

shotwell_8.jpeg

Ако считате, че две събития са свързани (напр. посетили ли сте някое място за няколко дни), можете да ги слеете. За целта цъкнете на Събития и след това задържайки бутона Ctrl маркирайте желаните събития. Когато сте готови, натиснете бутона Сливане, намиращ се в долната част на прозореца. Обратното действие – създаване на нов албум от снимки в съществуващ – също е лесно осъществимо. Отворете желаното събитие и задържайки бутона Ctrl маркирайте изображения. След това цъкнете с десен бутон на мишката върху някое от избраните изображения и от показалото се меню изберете Ново събитие:

shotwell_9.jpeg

  • Разглеждане на снимки

Разглеждането в снимките е интуитивно – цъкнете два пъти с мишката върху дадено събитие, за да се покажат съдържащите се в него снимки и след цъкнете два пъти на избрана снимка за да я отворите. Нейното съдържание ще запълни прозореца на програмата:

shotwell_10.jpeg

Навигацията към следваща/предишна снимка се осъществява чрез натискането на бутоните Назад/Напред намиращи се в лентата с инструменти под снимката. Алтернативен начин е да използвате лява/дясна стрелка на клавиатурата.

За да се върнете обратно към всички снимки, цъкнете два пъти върху изображението или използвайте клавиша Esc.

Имате възможност да си пуснете и автоматична прожекция на събитието. Тя ще ви показва снимките на пълен екран и ще ги сменя на 5 секунди. За да я стартирате, докато сте отворили избрано събитие (но не и отделна снимка), цъкнете на бутона Прожекция в лентата с инструменти под снимката. Алтернативен начин е да натиснете бутона F5:

shotwell_11.jpeg

В случай, че смяната на снимка на всеки 5 секунди не ви устройва, от лентата с инструменти на прожекцията цъкнете на Настройки, за да промените интервала.

  • Редактиране на снимки

Често направените снимки не са заснети с оптималните настройки. Вие можете да корегирате това бързо и лесно с помощта на вградените в Shotwell средства за редактиране. Те няма да ви заменят пълноценен редактор на изображения (като напр. GIMP), но в 90% от случаите ще са ви напълно достатъчни.

За да редактирате снимка, включена в дадено събитие, първо отворете събитие, след което цъкнете да пъти на желаната снимка, за да я отворите за преглед. Ще забележите, че в лентата с инструмени в долната част на екрана освен бутони за смяна на изображението, има и за редактиране:

shotwell_12.jpeg

Важно е да знаете, че всяка редакция, която правите Shotwell на снимките в библиотеката е напълно обратима. Това е така, защото вместо да презапише снимката с избраните от вас настройки, програмата ги запомня в своята база данни и всеки път когато вие разглеждате тази снимки те се прилагат на момента. Това е особено удобна екстра за случаи, в които на една система има няколко потребителя и всичките използват обща папка със снимки. В този случай вместо всеки да копира снимките в библиотеката си, той използва общата папка, а Shotwell помни редакциите му, без това да влиза в конфликт с предпочитанията на другите потребители и без реално да се презаписват файлове.

За да позволите на програмата автоматично да оптимизира снимката, натиснете бутона Подобряване. Shotwell ще се опита автоматично подходящите цветност, контраст, баланс на бялото и др. подобни настройки за конкретната снимка и да ги приложи. Ако полученият резултат не ви хареса, можете да отмените действието от менюто Редактиране.

Можете и ръчно да определите настройки насищане, експонация, нюанс и др. За целта натиснете бутона Настройване. Ще се се разгъне малък панел с инструменти:

shotwell_13.jpeg
Ако в снимката ви има т.нар. ефект на червените очи, можете да го премахнете с помощта на наличния инструмент. Следкато цъкнете бутона Червени очи, в снимката ще се появи малко кръгче и диалогов прозорец за промяна на размера му:

shotwell_14.jpeg
С мишката преместете кръгчето така, че да избира областта на окото, а с плъзгача Размер, го мащабирайте възможно най-точно.

Когато ви е необходима само част от снимката или искате да премахнете излишни детайли от нея, може да се възползвате от инструмента Отрязване. В момента на натискането на този бутон, в снимката ще се появи бяла рамка, която ви показва каква част от нея е избрана:

shotwell_15.jpeg

За да промените размера, посочете с мишката някъде по очертанията на рамката и задържайки бутона влачете в желаната посока. За улеснение и по-точно отрязване, можете да изберете предравително зададена пропорция на избраната област:

shotwell_16.jpeg

С функцията Завъртане се работи елементарно – просто цъкате бутона, докато снимката се завърти в правилното положение.

Освен, че можете да редактирате снимки, които вече са част от библиотеката на Shotwеll, вие може да редактирате и външни снимки, без изобщо да ги внасяте в базата данни. Това става много лесно – във файловия мениджър изберете снимка, цъкнете върху нея с десен бутон на мишката и от менюто Отваряне с изберете Преглед на изображения (Shotwell). Това ще отвори снимката директно за редактиране:

shotwell_17.jpeg

  • Публикуване на снимки

Shotwell предлага и възможността да си публикувате снимки директно от фотоалбума в някои популярни уеб услуги за споделяне на съдържание. За момента поддържаните услуги са Facebook и Flickr. За да публикувате снимка, отворете на дадено събитие, изберете една или повече снимки (като задържите натиснат Ctrl) и от лентата с инстументи изберете Публикуване. Ще се отвори нов прозорец, в който ще можете да попълните данните си за съответната услуга:

shotwell_18.png

Попълнете данните си, за да се свържете към услугата и да публикувате съдържанието.

Sidebar