Пакетна обработка на изображения (Phatch)

В УСУ ще намерите приложение, даващо ви възможност само с няколко цъкания да извършвате масова обработка на избрани от вас изображения. Това е много удобно, когато става дума за повтаряща се обработка на десетки, стотици и или повече изображения.

Програмата може да се стартира от Програми – Графика – Пакетна обработка на изображения (Phatch). След стартирането се отваря семпъл прозорец:

Phatch_1.jpeg

Програмата работи така:

  • Избирате си поредица от действия (мащабиране, обръщане в друг формат и т.н.);
  • Избирате папка или файлове, върху които горните действия да е приложат;
  • Изпълнявате действията;

Нека онагледим горните действия за по-голяма яснота. Натиснете бутонът със знак плюс (+). Ще видите списък с всички възможни операции, които Phatch може да приложи. Те са подредени по категории, които се избират от удобно падащо меню. Може би ще сте изненадани да видите, че всъщност възможностите на тази малка програмка са доста… Освен простото обръщане и мащабиране, имате на разположение и цял куп филтри, вършещи дейности от подобряване до артистично преобразуване на избраното множество изображения.

Phatch_2.jpeg

За целите на примера, ще добавим рамка около избраните изображения и след това ще ги обърнем в друг графичен формат. Изберете Кант, след което натиснете Добавяне. В прозореца вече ще имате изброен първият избран от филтър. Сега отново натиснете + и от списъка с филтри изберете Запазване и натиснете Добавяне. След тези действия би трябвало Phatch да има такъв вид:

Phatch_3.jpeg

Настройките на отделните филтри са лесно достъпни за промяна. Например за да изберете какъв да е типа на новия файл, от настройките на Save цъкнете върху As: <тип> и ще се разгъне падащо меню, от което ще изберете желания формат. Ако желаете да изпълните тези две действия, натиснете бутона Изпълняване на действието (с формата на зъбни колела) и пред вас ще се отвори диалогов прозорец от който ще може да изберете върху кои файлове да се приложат действията:

Phatch_4.jpeg

В ляво се намират типовете файлове, за които Phatch ще сканира. Може да ги променяте по ваш вкус. В дясно чрез избиране на Папка или Файл(ове) може да определите режима на избор – съответно да изберете една папка и цялото и съдържание или пък да укажете ръчно върху кои файлове да се извършат промените. След като ги изберете натиснете Batch и с това приключвате. Може да минете и без горния диалогов прозорец. Вместо него може да използвате т.нар. дроплет – малко плаващо изображение, върху което която влачите и пускате желаните файлове за обработка. То има такъв вид:

phatch-logo.jpeg

За да активирате този режим изберете от менюто Изглед – Дроплет или пък натиснете Ctrl+D. При активирането на този режим програмата се скрива и остава само горепосочената картинка.

Програмата обаче не спира дотук и може да ви предложи още по-голяма автоматизация. Тя ви дава възможност да съхраните избраните настройки и да ги използвате и друг път когато ви се налага. Изберете си и настройте някакви масови действия. От менюто Файл изберете Запазване. Изберете си как да се казва файла, който ще бъде разширение .phatch и го запишете в удобна за вас папка. Така следващия път ще може да заредите тези настройки чрез Файл – Отваряне. За да ви е още по-лесно Phatch може да създаде от тези настройки стартер, който да си го сложите на Работната площ например:

Phatch_droplet.jpeg

Когато стартирате Convert, ще се отвори направо прозореца за избор на файлове, а всичко останало ще е настроено така както сте го запазили по-рано. И накрая още една възможност – стартера (в примера Convert) може да го завлечете и върху някой от панелите на Gnome и когато ви се наложи, направо да влачите и пускате желаните файлове върху иконата в панела:

Phatch_panel.jpeg

Sidebar