Запис на екрана

Представете си следната ситуация: Ваш приятел иска да си настрои и използва програмата Х. Той обаче не знае как и ви моли за помощ. Тъй като си комуникирате през нета, пространните ви обяснения от типа “цъкни въху онази иконка долу в дясно и дай….” не са особено полезни за него. Как тогава да му помогнете? В УСУ за изпълнението на тази цел ще ви помогне програмата gtk-recordMyDesktop.

Програмата се намира менюто Програми – Звук и видео – Запис на екрана. При стартирането ви посреща прост интерфейс:

recordMyDesktop_1.png

За да започнете запис незабавно с настройките по подразбиране, просто натиснете Запис. След натискането програмата удобно се минимизира в системната област за известяване и подсказва за присъствието си само с една иконка във вид на квадрат:

recordMyDesktop_2.png

От този момент нататък може да започнете с видео урока или презентацията. За целта си работете нормално, пуснете си желаните приложения и покажете важното в тях.

По подразбиране gtk-recordMyDesktop записва цялата работна площ, но предлага възможност и за избор на определена област от нея, например един прозорец. За тази функция трябва да натиснете бутона Избиране на прозорец, след което да цъкнете върху желания прозорец.

Когато решите да приключите със записа, щракнете с мишката върху иконата и от показалото се меню изберете Спиране. С това започва автоматичен процес по кодиране на записаният материал в *.ogg формат. Процесът може да отнеме различно време в зависимост от продължителността на записването и конкретната система.

recordMyDesktop_3.png

След като кодирането приключи, този прозорец се затваря и в домашната ви папка се появява файл с име out.ogg. В него се съдържа финалната версия на вашите записани действия.

В зависимост от желанията ви може да промените някои от настройките на gtk-recordMyDesktop. Те са достъпни чрез натискането на бутон Разширени настройки и са групирани по тип.

  • Файлове – настройките къде да бъде записван готовият файл и дали да се презаписва ако вече съществува;

recordMyDesktop_4.png

  • Производителност – от посочените тук настройки в голяма степен ще зависи производителността на програмата и натоварването, което ще причини на компютъра ви по време на запис. Например включването на настройката Кодиране по време на запис се препоръчва само за бързи процесори и активирането и на по-слаби системи ще доведе до видимо забавяне на работата като цяло;

recordMyDesktop_5.png

  • Звук – брой аудио канали, честота, аудио устройство за запис – всичко това може да се определи от тук;

recordMyDesktop_6.png

  • Разни – тук има някои допълнителни настройки. От тук например можете да определите дали в записаният видео клип да се вижда показалеца на мишката; дали да се включват рамките на прозорците и др.

recordMyDesktop_7.png

Като цяло дори да не пипате никакви настройки, ще направите приличен запис. Но ето все пак някои насоки за прихващането:

  • Намалете от видео качеството и вместо 100 го сложете 80, 60, дори 50. Това ще доведе до по-малък изходен файл, който евентуално ще е по-лесно да качите в Мрежата.
  • Ако няма да записвате звук – изключете прихващането му. Това ще облекчи самото прихващане и същевременно ще смали изходния файл.
Sidebar