Редактор на ISO файлове (ISO Master)

ISO Master може да ви послужи в случай, че имате под ръка копие на CD или DVD, в което искате да внесете някакви промени. Въпреки името си, програмата освен ISO, може да отваря и повечето NRG, както и някои MDF образи на CD/DVD.

Програмата може да бъде пусната от меню Програми – Звук и видео – Редактор на ISO файлове (ISO Master). Интерфейсът на програмата е организиран в два, разположени един върху друг панела:

isomaster_1.png
Горният панел показва съдържанието на твърдия диск, а в долния е съдържанието на заредения ISO образ. За да отворите ISO образ, е необходимо да го заредите от менюто Файл – Отваряне. Промяната му е пределно проста. Ако желаете да добавите нови файлове (или папки) към структурата на диска, идете в желаната директория в долния панел, а в горния изберете желания файл, след което натиснете Добави. За да премахнете файл от ISO образа, изберете го, след което натиснете Премахни.

Ако цъкнете с десен бутон на мишката в който и да е от двата панела, ще се покаже контекстно меню, от което ще може да изберете допълнителни действия. В панела, показващ папките в компютъра, имате възможност да редактирате текстовите файлове и да преглеждате всички останали с асоциираното приложение за тях. В панела с отвореният ISO образ освен горните две действия имате възможност и да преименувате файловете/папките, а също и да променяте правата им за достъп.

С програмата може да се създават и ISO файлове от нулата, т.е. вие да определите цялото им съдържание. За целта пуснете ISO Master и в долния панел добавете желаните от вас папки и файлове. Когато сте готови с промените, може да запишете новия ISO файл в желана от вас папка на диска като използвате менюто Файл – Запазване като.

Sidebar