Бързи съобщения (Empathy)

Empathy e мултипротоколен клиент за бързи съобщения, т.е. позволява ви да се свържете с приятелите си от различни популярни услуги за бързи съобщения и социални мрежи – Facebook, ICQ, MSN, Yahoo!, MySpace и др.

Можете да стартирате програмата от меню Програми – Интернет – Бързи съобщения (Empathy). Първият път помощник ще ви предложи да настроите потребителските си профили за различните услуги:

empathy_1.png

Имате няколко възможности – да внесете данните си от друго по-рано инсталирано приложение за бързи съобщения; да въведете данните си за различните поддържани услуги; да се регистрирате към нова услуга; да не настройвате нищо и да се пуснете в режим на локален чат (подобно на Windows програмата NetMeeting). За целите на това ръкововство ще изберем втората възможност. Натиснете Напред, за да продължите.
За да продължите, натиснете бутон Добавяне. Ще се отвори нов прозорец, в който ще трябва да въведете настройките за различните услуги, който използвате:

empathy_2.png
Използвайте падащото меню в най-горната част на прозореца, за да изберете типа регистрация, след което в долните две полета въведете своето потребителско име и парола. Поддържаните услуги са наистина много, като с течение на времето ще се появяват и допълнителни:

empathy_3.png

Ако имате желаете да използвате повече от една услуга, сложете отметка пред Да в най-долната част на прозореца, след което натиснете Напред. Ще се зареди отново същият прозорец и ще можете да въведете данните за другата услуга. Когато приключите, сложете отметка пред Не, това е всичко засега, след което натиснете Прилагане. В този момент вече би трябвало да виждате основния прозорец на програмата:

empathy_4.png

Прозорецът се състои от лента с менюта, падащо меню за задаване на състоянието (На линия, Извън линия и т.н.) и панел, съдържащ списък с потребителите.

Двойното цъкане върху името на потребител отваря прозореца за чат:

empathy_5.png

Допълнителни действия (аудио, видео разговор, информация за контакта и др.) са достъпни, след като цъкнете с десен бутон върху името на даден контакт:

empathy_6.png

В зависимост от това към коя мрежа сте се свързали, достъпните действия ще бъдат различни.

След като затворите прозореца на Empathy, ще забележите, че той не се показва никъде – в системната област за известяване или в лентата със задачи. Вместо това той се интегрира в аплета Индикатор. Този аплет предлага бърз достъп до различни приложения за е-поща, бързи съобщения и др. подобни. Той се намира в дясната част на горния панел и за да пуснете дадено приложение, трябва да цъкнете върху иконата му, за да се покаже списъка с приложения:

empathy_7.png

Този аплет следи и за промени в статуса на различните програми и когато имате ново съобщение, иконата му ще стане в различен цвят. Новите съобщения също така се показват за няколко секунди под формата на известявания:

empathy_8.png

Sidebar