Виртуален глобус (Marble)

Сред предварително инсталираните и готови за употреба приложения в УСУ, е и виртуалният географски атлас и глобус за работния плот Marble. Приложението на подобна програма е широко – от изследване на непознати за вас места от планетата Земя, през създаване на карти чрез изнасянето им като изображение до измерване на разстояния. Marble е подходящо помагало и за часовете по география в училище.

Настоящето ръководство ще ви даде основните знания, необходими за работа с програмата.

  • Интерфейс и основна функционалност

Можете да стартирате Marble от Програми – Обучение – География – Виртуален глобус (Marble). Ще ви посрещне прозорец с подобен вид:

marble_1.jpeg

По-голямата част от прозореца е заета от топографска карта на Земята. Върху картата (в краищата ѝ) има лента за мащаб, компас и в зависимост от настройките – обзорна карта и инструмент за навигация (липсва в прихванатия екран по-горе). Останалата лява част е заета от панел, съдържащ различни подстраници. Те са както следва: Навигация, Легенда, Изглед на картата и Текущо местоположение. Всяка подстраница съдържа различни инструменти и настройки, чрез които Marble да ви предостави различни функции.

Стадартно е активна подстраницата Навигация. Тя ви предоставя инструмент, чрез който можете да завъртате виртуалния глобус в различни посоки, да се приближавате/отдалечавате и директно да отидете в дадена точка, зададена по-рано като вашето домашно местоположение:

marble_2.jpeg

За да завъртите глобуса в някоя от посоките, трябва само да цъкнете върху съответния бутон в инструмента за навигация. Преместването на плъзгача пък ще ви позволи да видите Земята от по-общ план или да се приближите много близо до избраната точка. Това не е единственият начин за навигация. Можете директно да въздействате на глобуса като цъкнете с мишката върху него и задържайки я движите в желаната посока. Това ще върти глобуса в съответствие с вашето движение.

В подстраницата Навигация на ваше разположение е и поле за търсене, както и списък с множество населени места по цял свят. С тях помощ вие можете да започнете да изписвате името на населеното място в полето за търсене и резултатът незабавно ще се покаже и в списъка. Едновременно с това и глобусът ще се позиционира върху избраното място.

Следващата подстраница е Легенда. Тя ви помага да се ориентирате из различните обозначения на картата. За да превключите към нея, просто цъкнете на името ѝ:

marble_3.jpeg

Следващата подстраница осигурява голяма част от функционалността на Marble. Това е Изглед на картата:

marble_4.jpeg

От тук можете да сменяте различни изгледи и карти. От падащото меню Проекция можете да изберете различни типове проекция за картата. Стандартно типа проекция е Глобус, но можете да изберете още Плоска и Меркаторска карта. Промяната на проекцията променя вида на картата забележимо:

marble_5.jpeg

Падащото меню Небесно тяло ви дава възможност да разглеждате карти и глобус и на други небесни тела, освен Земята. Стандартно тук влиза само Луната, но могат да се добавят и други небесни тела (напр. Марс и Венера).

В зависимост от това кое небесно тяло сте избрали, под името му ще се появи списък с налични карти:

marble_6.jpeg

Картите са разнообразни – сателитна, карта използваща данните от OpenStreetMap, нощна, историческа, карта на валежите и др. Необходимо е само да цъкнете на картата и глобусът ще смени облика си веднага:

marble_7.jpeg

Последната подстраница е Текущо местоположение. Тя ще ви е от полза само в случаите, когато към системата има свързан GSP приемник. В такива случаи в нея ще се показват текущите ви координати, с възможност за постоянно центриране на картата спрямо тях.

  • Допълнителна функционалност

Marble може да ви предложи и някои допълнителни функции, които ще ви помогнат да получите по-пълна информация при разглеждането. Такава функция е например показването на малки икони, там където за местоположението има статия в Уикипедия:

marble_8.jpeg
Необходимо е да цъкнете на иконата и ще се покаже списък с наличните статии:

marble_9.jpeg

За да активирате тази екстра, трябва от менюто Изглед да посочите Онлайн услуги и да цъкнете на Уикипедия.

Забележка: С промяната на мащаба на картата е възможно да се появяват/изчезват още икони на Уикипедия.

Друга подобна екстра, е възможността да се включи интеграция с уеб услугата Flickr и да се показват снимки от даденото местоположение:

marble_10.jpeg

Ако цъкнете на някоя снимка, тя ще се отвори в нов прозорец, където ще можете да я разгледате по-добре:

marble_11.jpeg

Активирането на тази екстра се прави от Изглед – Онлайн услуги – Снимки.

Полезна екстра също е и възможността да измервате разстояния върху картата. Това става съвсем просто. Изберете си дадено местоположение (независимо дали е населено място или произволна точка) и цъкнете върху него с десен бутон на мишката. От показалото се меню изберете Добавяне на измервателна точка. На това място ще се появи малко кръстче. Сега изберете втора точка и по абсолютно същия начин добавете втора измервателна точка. Моментално двете точки ще се свържат с тънка червена линия:

marble_12.jpeg
Информацията за разстоянието ще се появи в горния ляв ъгъл на програмата:
marble_13.png

Ако наличните карти в Marble не са ви достатъчни и имате връзка с Интернет, можете да си изтеглите допълнителни. Това става от менюто Файл – Изтегляне на карти. Ще се отвори нов прозорец, от който ще можете да си изберете допълнителни карти на Земята и на планети:

marble_14.jpeg

Sidebar