Настройка на Екстра ефектите на работната площ

Една от запомнящите се черти на УСУ е интегрираната възможност за 3D работна среда и модерни ефекти в лицето на Compiz. При първоначална инсталация операционната система преценява дали системата ви е способна да пусне тези ефекти и ако това е така, те се активират автоматично.

Настройката на потребителските ефекти може да стане по два начина – прост и по-сложен. За да използвате простия начин, пуснете Ефекти-Проста настройка от Система – Предпочитания:

simple-ccsm_1.png

Интерфейса на програмата се състои от няколко подстраници, които съдържат различни настройки на ефектите – Анимации, Ефекти, Работен плот, Достъпност и Краища. Преди да пристъпите към промяната на различните ефекти, може да обърнете на падащото меню Профили, което се намира в най-горната част на екрана. То ви предлага 5 предварително настроени профила следващи логиката от най-минимални до най-пълни ефекти. Имайте предвид, че за най-пълните ефекти ще ви трябва и по-бърза видео карта, тъй като те са и по-натоварващи за графичната подсистема.

Ако профилите не ви устройват винаги можете да промените ефектите по ваш вкус. Ето напр. изглед от подстраницата Анимации, откъдето може да зададете какви ефекти да се използват при взаимодействие с прозорците на приложенията:

simple-ccsm_2.png

По-подобен начин, от Работен плот можете да изберете колко виртуални работни плота да имате и как да става превключването между тях:

simple-ccsm_3.png

Като цяло работата с програмата е интуитивна и избраните ефекти влизат в сила незабавно.

Ако чувствате, че предоставените от горното приложение контрол върху ефектите не ви е достатъчен, можете да опитате по-сложния начин за тяхната настройка. За целта от Система – Предпочитания си пуснете Ефекти – екстра настройка:

ccsm_1.png

Интерфейсът на програмата се състои от две части – ляв панел, съдържащ категории настройки и основна част, в която се показват елементите на избраната категория. За да промените настройките на даден елемент трябва да цъкнете върху името му. Те ще се отворят в същия прозорец. Ето един пример:

ccsm_2.png

Обърнете внимание, че левия панел е променил вида си и в него се изписва името на настройките, които разглеждате в момента. Когато приключите, просто натиснете бутона Назад, намиращ се в най-долната част на панела, за да се върнете отново към пълния изглед на програмата.

Забележка: УСУ идва с предварително настроени визуални ефекти, така че ако те ви задоволяват, може спокойно да не се занимавате с горните две програми.

Sidebar