Резервно копие на УСУ

В УСУ съществува удобно помощно средство, с което в рамките на 40-50 минути ще може да направите пълно копие на системата си. При това без почти никакво действие от ваша страна, освен натискане на 2-3 бутона. Нещо повече – направеното от вас копие ще бъде направено като жив диск, който ще може да заредите, с тази разлика че в него ще са вашите настройки, инсталирани програми, документи и прочие. В допълнение, с тази програма освен лично ваш резервен диск, ще може да генерирате и диск за разпространение.

Програмата се стартира от Система – Администриране – Резервно копие на УСУ.

Ще видите прозорец с подобен изглед:

remastersys_1.png

В него действията и настройките на програмата са разделени в отделни подпрозорци.

Можете да извършвате четири вида действия:

  • Резервно копие – превръща настоящата ви система с всички инсталирани приложения, персонални настройки и данни в жив диск. Имайте предвид, че резервното копие не трябва да надхвърля 4 ГБ. Така че, ако имате много филми, снимки и други файлове е добре да си ги направите на отделен архив. След натискането на бутона, се отваря конзолен прозорец, в който се показва прогреса:

remastersys_3.png

Когато процудерата приключи (може да отнеме и 40-50 мин., в зависимост от инсталираните приложения и лични файлове), ще се появи съобщение за това. По подразбиране програмата си създава работна папка в /home/remastersys/. Именно там ще намерите генериран *.iso образ на диск, който може да запишете на CD или DVD в зависимост от обема му. Вече може да се каже, че имате собствен жив диск с УСУ, при това с вашите лични настройки и предпочитания! Ако в бъдеще се наложи да направите реинсталация, или пък имате нов компютър, може директно да използвате този диск и да си инсталирате УСУ от него. По този начин ще спестите доста време и усилия в настройването на нова система.

  • Дистрибуция – процедурата на практика е аналогична на горната с една-единствена съществена разлика – НЕ СЕ ЗАПИСВА вашата /home папка. Тази опция е идеална в случаите, в които искате да направите диск, който след това да споделите с приятели или да разпространите. В този диск отново влизат всички настройки и инсталирани пакети, но ги няма личните ви данни.

Допълнение: За да работи коректно тази опция, е задължително да нямате активирано автоматично влизане в системата. По подразбиране то е изключено, но ако по някава причина сте го активирали – изключете го.

  • Дистрибуция – CDFS – процедурата минава по стъпките на горната, като единственото изключение е, че не се създава ISO файл. Вместо това в папката, в която Remastersys създава резевното копие (стандартно е в /home/remastersys/) се създават като подпапки структурата на бъдещия ISO файл. Този режим ви е полезен в онези случаи, в които искате да добавите допълнително съдържание към създаденото копие на вашата система. В такива случаи трябва просто да копирате новите файлове и папки в структурата на ISO файла.
  • Дистрибуция – ISO – този режим е директно продължение на Distcdfs и създава готов ISO файл въз основа на предварително подготвените папки.

Нега сега разгледаме настройките:

remastersys_2.png

Тук може да промените настройки като потребителско име за създаваният жив диск, име на диска, работна папка за програмата и др.

Ако има нещо, с което трябва да внимавате, то това е настройката Местоположение на файловете. Най-добре е да я оставите както е зададена по подразбиране. Ако я променяте, уверете се, че сте задали правилно новата работна папка. Особено важно е да да сте обособили папка /remastersys. Напр. ако решите да е в собствената ви Домашна папка, трябва да я направите така: /home/вашето-потребителско-име/remastersys, а не само /home/вашето-потребителско-име/. Причината да внимавате е, че след приключване на направата на *.iso файла, програмата има възможност за изчистване на работната си папка. Така че, ако зададете грешно само домашната си папка например, програмата ще изтрие !!!АБСОЛЮТНО ВСИЧКО В НЕЯ!!!

Друг параметър, с който трябва да се съобразите е и потребителското име за живия диск. В случай, че правите жив диск, който да споделите с приятели, изберете за потребителско има такова, което НЕ СЪВПАДА с потребителското име, с което сега си ползвате системата.

След като създадете готовия ISO файл, можете да го опитате, като го заредите във виртуална машина. В УСУ има готова такава и ще я намерите в Програми – Помощни програми – Виртуални системи (VirtualBox). Друг начин да изпробвате ISO файла, е да го запишете на CD/DVD, след което да заредите системата си от него.

Когато се уверите, че ISO файла работи по очаквания начин, може да изтрие работнатата папка на програмата. За да направите това, натиснете бутона Изчистване.

Sidebar