Графика

УСУ идва с предварително инсталирани програми за преглед, организиране и редактиране на графични изображения. По-долу следва кратко представяне на по-важните от тях.

 • Преглед на изображения (Eog) – Това е основната програма за бързо разглеждане на изображения. Сред възможностите и са: поддръжка на 15 често срещани графични формата; запис в 4 различни формата; увеличаване/намаляване на изображенията; печат; поддръжка и четене на EXIF данните, записвани от цифровите фотоапарати; възможност за промяна на JPEG файлове без загуба на качество и някои други функции.

screenshot-eog.jpeg

По същество това е малка и лека програма, чрез която набързо да отваряте различни изображения и да може да извършите няколко основни операции с тях.

 • Мениджър на снимки (Shotwell) – Предназначението на тази програма е по-сложно. Тя може да ви улесни при организирането на колекциите ви от изображения. Сред възможностите и са: внасяне на снимки от папка или цифров фотоапарат;корекция на цветовете; прехване на ефекта “червени очи”; преоразмеряване и изрязване на изображения; добавяне допълнително текстово описание (tag) към изображенията;преглед и сортиране на изображенията по папки или месец на заснемане; преглед на пълен екран; качване в сайтове като Flickr, Picasa и Facebook и др.

screenshot-showell.jpeg

Тази програма има какво да предложи и вероятно ще се хареса на потребители, които имат големи колекции от снимки в множество папки.

 • Редактор на изображения (GIMP) – Това е най-добрата свободна програма за обработка на растерни изображения. Самият факт, че често е сочена като безплатен аналог на програми от ранга на Adobe Photoshop и PaintShop Pro, говори достатъчно за качествата и. За GIMP е трудно с няколко думи да се опишат възможностите, които предлага: пълен комплект от инструменти за рисуване; възможности за прилагане на преливане и заглаждане на изображенията; поддръжка на алфа канал, слоеве и канали; маски; текстови слоеве; инструменти за трансформация и селекция на части от изображението; безкраен брой операции за отмяна/повторение; голям брой филтри; поддръжка на скриптове, даващи възможност за автоматизирано извършване на действия; архитектура позволяваща към GIMP да се добавя разширена функционалност (plugins) и още и още…

screenshot_gimp.jpeg

Допълнително в УСУ са предварително инсталирани множество други графични програми:

 • Scribus – Страниране и предпечатна подготовка с възможности, доближаващи я до комерсиални програми от ранга Quark Express и Adobe Pagemaker;
 • Agave – Генериране на цветови схеми чрез използване на различни техники;
 • Phatch – Едновременна обработка на множество изображения;
 • Hugin – Създаване на панорамни изображения;
 • Qtpfsgui – Създаване на изображения с висок динамичен диапазон (HDR).
 • Gnome Paint – Проста програма за рисуване
 • YAGF – Оптично символно разпознаване
 • ScanTailor – Постобработка на сканиран текст и др.

Пълният им списък може да видите, като разгледате менюто Програми – Графика.

Sidebar