Инсталиране и настройка на принтер

Тази статия ще ви даде основни умения как да инсталирате нов и да промените настройките на съществуващ принтер в УСУ.

Това може да стане като от основното меню стартирате Система – Администриране – Печатане. Ще се отвори прозорец, в който ще се покажат всички инсталирани и готови за работа принтери:

printer_1.png

В повечето случаи добавянето на нови локални принтери става автоматично в момента на свързване на принтера. При свързването в системната област за уведомяване ще се появи малка икона, придружена от системно известие, подсказващи ви, че в момента се търсят драйвери за засечения принтер,:

printer_2.png

Засичането може да отнеме известно време (обикновено до 30-на секунди), след което ще се появи съобщение за успешно добавяне на принтера. В случай, че операционната система не открие точен драйвер за принтера, също ще бъдете уведомени. В такъв случай следваща стъпка, е вие ръчно да изберете драйвер от базата данни, като по възможност използвате най-близкия драйвер до модела на принтера ви:

printer_4.png

Можете да изберете марка и модел от базата с поддържани принтери или ръчно да избeрете PPD файл, който съдържа описание за конкретния принтер. Често такива драйвери има в инсталационната папка с драйверите за Windows. Добра практика, е първо да опитате с предложения модел и драйвер и ако не сте удовлетворени от резултата, чак тогава да опитвате втория метод.

След като сте избрали марката (в примера Epson), натиснете Напред, за да изберете конкретен модел:

printer_5.png

В примера, най-близкия модел до добавяния принтер (Epson Stylus D78), е Еpson Stylus D68 и именно драйвера за този модел ще бъде използван. Натиснете Напред, за да се отвори страницата с довършителни настройки на принтера:

printer_5_1.png

Въведете желаните от вас име, описание и местоположение (само името е задължително), след което натиснете Прилагане, за да приключите с добавянето на новия принтер. При приключването автоматично показващ се диалогов прозорец ще ви даде възможност да отпечатате тестова страница.

Сега вече добавеният принтер ще се показва в списъка с инсталирани принтери:

printer_5_2.png

Ако желаете да промените на по-късен етап настройките му, просто цъкнете два пъти върху името, за да ги отворите:

printer_5_3.png

Можете да променяте настройки като споделяне, обработка на задачите за печат, контрол на достъпа от други потребители, промяна на настройките за печат и др. Почти всички настройки са самообясняващи се, а и се различават за различните модели, затова няма да се спирам на подробния им преглед.

В случай, че желаете да добавите мрежов принтер, отворете отново Система – Администриране – Печатане и натиснете Нов от лентата с инструментите. Ще се отвори следния прозорец:

printer_6.png

Тук имате възможност да изберете различни типове принтери. По-долу ще се спрем на сравнително най-честия вариант – намиране и добавяне на споделен принтер от компютър с Windows.

В горния прозорец изберете Windows Printer via SAMBA и в горната дясна част на прозореца цъкнете на Преглед:

printer_7.png

Това действие ще ви позволи да прегледате локалната мрежа за компютри със споделени принтери и да ги добавите:

printer_8.png

Изберете принтера и натиснете Добре. Ако предварително знаете името на компютъра и принтера, към който ще се свържете можете директно да изпишете работната група и имената им в полето до Преглед:

printer_9.png

Натиснете Напред и след това стъпките са аналогични като при добавяне на локален принтер, т.е. последователно трябва да изберете марка и модел на принтера. След избора им като последна стъпка трябва да въведете името на принтера, както и незадължителна допълнителна информация, която може да ви е от полза ако имате няколко различни принтера и желаете бързо да се ориентирате в тях:

printer_10.png

Натиснете Използване, за да завършите настройката и да започнете да използвате новият принтер.

Sidebar