Работа с преносими устройства

При ежедневната работа с компютър е нормално в един или друг момент да прибегнете до използването на преносими устройства. Понятието е общо и може да включва устройства като: USB flash памети, четци на SD, MC, Memory Stick и други карти с памет, външни твърди дискове или CD/DVD устройства, цифрови фотоапарати, MP3 плейъри и др. подобни устройства.

За да използвате устройството, трябва просто да го включите и на Работния плот ще се появи икона. В примера по-долу е показана иконата на USB flash памет:

removabledrives_1.png

Освен на Работния плот устройството ще се появи и в основното меню в раздела Места. Ако преносимите устройства са повече на брой, те ще обособят в отделно подменю:

removabledrives_2.png

И накрая, устройството ще се появи и във файловия мениджър:

removabledrives_3.png

В зависимост от вида устройство може да се изпълнят и допълнителни действия:

  • Включването на цифров фотоапарат ще стартира приложението за организиране и преглеждане на снимки Shotwell;
  • Външно DVD устройство с филм ще стартира приложението за гледане на филми;
  • Устройство съдържащи софтуерни пакети, ще стартира управлението на пакети и др.

Можете да изключите или промените тези действия като си отворите файловия мениджър и от менюто Редактиране отворите Настройки. Интересуващите ви настройки за автоматично стартиране на преносими носители се намират в подстраницата Носител:

removabledrives_4.png

Важна част от работата с преносими носители в УСУ (и в Линукс като цяло) е начинът, по който приключвате работата си с преносими носители. Трябва да запомните едно – когато решите да извадите устройство, желателно е винаги да го демонтирате преди това. Функцията е аналогична на Safely Remove Hardware в Windows и кара операционната система да приключи всякакви дейности (свързани със запис) с устройството. По този начин се гарантира, че всичко е записано и няма никаква опасност от загуба на данни.
За да демонтирате устройство, намерете малката икона ejecter.png в дясната част на горния панел. След това цъкнете на нея, намерете устройството, което желаете да изключите от компютъра и изберете иконата срещу името му:

eject.gif

Друг начин за безопасно изваждане, е при отворен файлов браузър, да цъкнете върху малката икона за демонтиране, намираща непосредствено до името на устройството:

removabledrives_6.png

Sidebar