Print Friendly

Dia е приложение, което ще ви улесни при създаването на схеми от общ характер. На Dia може да се гледа като на свободна алтернатива на комерсиални програми като Microsoft Visio. По-долу изложеният материал ще се опита да ви даде обща представа за програмата и начините на използването и.

Програмата може да бъде стартирана от Програми – Графика – Редактор на диаграми (Dia). Би трябвало да видите подобен интерфейс:

dia_1.png

По-голямата част от интерфейса е заета от чертожната дъска, върху която ще създавате схемите си. До нея се намира панел с инструменти за манипулиране и създаване на елементи за различните типове схеми. Нека ги разгледаме по-подробно:

dia_2.png
За да използвате който и да е от тези инструменти, просто цъкнете на него за да го изберете и след това цъкнете на чертожната площ за да го използвате.

dia_4.png

dia_5.png

За смяната на цветовете се използват двата застъпващи си правоъгълника; вдясно от тях е настройката на типа на очертанието и дебелината му; най-долният инструмент пък можете да определите как да изглеждат свързващите линии между обектите, като напр. така:

dia_6.png

Използването на всички инструменти е интуитивно направено и поставянето, подреждането и свързването на обекти няма да ви отнеме излишно много време. Само за няколко минути може да си създадете схема като тази:

dia_7.png

Автор: svetli
Дата: 26.01.2011