Слушане на музика (Audacious)

Audacious е сравнително лека и семпла програма за слушане на музика. С нейна помощ можете да слушате всичките си музикални файлове, независимо от формата им, както и онлайн радио станции.

За да я използвате, трябва от Мениджъра на пакети да инсталирате пакета audacious. След приключване на инсталацията можете да намерите програмата в менюто Програми – Звук и видео – Audacious. Ще ви посрещне подобен прозорец:

audacious_gtk_1.png

В него се съдържат ленти с менюта и инструменти, позволяващи бърз достъп до функциите на програмата, списък за изпълнение и най-отдолу – информационна област показваща име на изпълнителя и песента.

Можете да добавяте файлове нови файлове към списъка, просто като ги плъзнете и пуснете от файловия мениджър върху него. Алтернативен начин е да използвате бутона +, стоящ над списъка за изпълнение. Когато желаете да добавите Интернет радио или друга медия към списъка, използвайте менюто File – Add URL. Ако желаете директно да отворите някакъв адрес, използвайте File – Open URL.

Освен горепосочения вид, Audacious може да трансформира вида си и по-начин, който вероятно ще допадне на хората, използвали Winamp под Windows:

audacious_1.png

Превключването към този интерфейс става от менюто View – Interface – Winamp Classic interface.

Sidebar