Интернет ТВ (Miro)

УСУ включва приложение, което е предназначено за разглеждане съдържанието на Интернет видео канали (наричани още видео podcast-и и видео RSS) и изтегляне видео клипове от тях за по-късно преглеждане. Това е програма Интернет ТВ (Miro)

Ето някои от силните страни на Miro:

  • над 6000 канала;
  • свободен достъп до видео съдържание;
  • всеки може да създава ново съдържание;
  • видео съдържанието е със свободен лиценз;
  • възможност за търсене в множество видео портали;
  • достъп на HD Video;
  • многоплатформено приложение с версии за Windows, Mac и Linux;
  • не се следят действията на потребителите и не се изисква регистрация.

Можете да стартирате програмата от меню Програми – Звук и Видео – Интернет ТВ (Miro). Първият път ще ви посрещне кратък помощник, чрез който ще може да изберете дали Miro да се пуска автоматично при всяко стартиране на компютъра. Имате възможност и да укажете на Miro да сканира локални папки за видео съдържание, тъй като с вграденият в него видео плейър може да възпроизвеждате локални видео файлове:

miro_1.png

miro_2.png

След като направите избора си на горните две стъпки, пред вас ще се отвори интерфейса на програмата:

miro_3.png

Той се състои два панела, които от своя страна се делят на отделни части.

  • Лявата част е заета от бързи връзки към описанието на каналите; търсачката; библиотеката, в която се показват всички добавени от вас файлове; списък съдържащ последно свалените, все още непрегледани от вас файлове; списък със свалящите се в момента файлове; списък с популярни канали и източници на видео съдържание:

miro_10.png

  • В дясната част показваното съдържание се променя динамично в зависимост от избора ви. Когато сте избрали Програмен портал от левия панел, десният е зает от своеобразен браузър на каналите:

miro_11.png

В най-горната му част има връзки към преглед на пълния списък с каналите, най-популярните от тях, с най-висок рейтинг и др. За да добавите даден канал от списъка, натиснете бутона ADD FEED, намиращ се непосредствено под мини изображението на видеото:

miro_5.png
Веднъж добавили канала към предпочитаните от вас, той ще се появи като бърза връзка в левия панел в раздел Емисии, а вие ще имате достъп до видео файловете, които той предлага. Свалянето на определен файл става чрез натискане на бутона Изтегляне, в близост до умаленото изображение:

miro_12.png

След това вие може да продължите с търсенето ново видео съдържание, а избраните от вас файлове ще се свалят автоматично. Можете да следите прогреса на сваляне на отделните файлове чрез избора на категорията Изтегляне от левия панел:

miro_6.png

Изтеглените файлове може да видите като натиснете в левия панел Ново:

miro_7.png

Miro предлага и вградена търсачка, с която директно може да търсите файлове в популярни видео портали като YouTube, Google Video, Yahoo Video и др. За целта в левия панел изберете Търсене на филми и след това в дясно изберете желан портал за претърсване:

miro_9.png

Основните настройки на Miro може да се извикат от менюто Филм – Настройки. Сред тях са настройки като избор на автоматично стартиране; избор на папка за свалените файлове; период на опресняване на информацията за каналите и др.

miro_8.gif

Sidebar