Управление на софтуера

Потребителите, които за първи път използват УСУ (и изобщо Линукс), вероятно ще останат изненадани от начина, по който се извършва управлението на софтуера. То се осъществява чрез специална програма, наречена Мениджър на пакети. Тя разполага със своеобразна база данни от всичкия софтуер, които е съвместим с вашата версия на операционната система. Нещо повече – Мениджъра на пакети активно следи развитието на всяка една програма и при излизане на нова нейна версия, вие можете да направите автоматично обновление буквално с 2-3 цъкания на мишката. В УСУ Мениджъра на пакети е представен от програмата Synaptic.

Програмите се инсталират от т.нар. пакети. В един пакет могат да се съдържат една или комбинация от програми. Информацията за наличните пакети се получава от специални страници в Интернет, наречени хранилища, които предоставят информация за нов и промени по вече инсталиран софтуер.

Стартирането на Synaptic се осъществява от основното меню на УСУ от Система – Мениджър на пакети (Synaptic).

При стартирането си Synaptic изисква от потребителя да въведе своята парола. Това е обосновано с оглед на това, че инсталирането/премахването е дейност, отразяваща се на цялата система. След въвеждането на паролата се отваря основният прозорец на Synaptic:

synaptic_1.png

Както е видно от екрана, прозорецът е разделен на няколко части:

  • категории софтуер:

synaptic_8.png

  • филтри, чрез които да се променя изгледа и съдържанието на Synaptic:

synaptic_9.png

  • основен прозорец, в който са изброени всички налични програми за инсталиране, премахване и обновяване:

synaptic_10.png

  • информация за пакетите:

synaptic_11.png

Изборът на определено приложение е наистина елементарен. Вие трябва само да си изберете софтуер, което може да стане чрез удобно меню или като използвате категориите. След това, просто трябва да потвърдите желанието си този софтуер да бъде инсталиран/премахнат/актуализиран. Удобното на този подход е, че чрез него се спестява наистина много време, което иначе би минало по търсене на специфичен софтуер в Интернет. Освен това веднъж инсталиран, софтуера се обновява автоматично от едно-единствено място. Друго преимущество е, че по този начин се избягва дублирането на едни и същи системни файлове за различните приложения.

По-долу са показани трите стъпки необходими за инсталиране на софтуер:

  • Търсене

Търсенето се се осъществява чрез натискане на бутона Търсене от лентата с инструменти или чрез директно въвеждане в полето за бързо търсене, намиращо се него.

  • Избиране за инсталация

След като прегледате резултатите от търсенето и намерите желания пакет за инсталиране, цъкнете върху името му с десен бутон на мишката и от показалото се меню изберете Избиране за инсталация:

synaptic_3.png

Алтернативен начин е просто да цъкнете два пъти върху него, за да го маркирате.

  • Инсталиране

Много от програмите зависят от други пакети, за да функционират правилно. Ако желаната от вас програма има такива зависимости, тя автоматично ще ги избере и ще ви уведоми за това:

synaptic_4.png

След стъпка 3 е необходимо единствено да натиснете бутона Прилагане, намиращ се в лентата с инструменти, след което процедурата е автоматична.

Абсолютно същата последователност от действия се използва и за премахване на приложения, които повече не са ви необходими. Единствената разлика е, че от показалото се контекстно меню за пакета, трябва да изберете Избиране за премахване или Избиране за напълно премахване. Разликата между двете е, че при пълното премахване ще бъдат изчистени и всякакви конфигурационни файлове, които приложението е използвало, докато при първия избор, някои от тях може да бъдат оставени.

Възможно е да добавяте нови, да включвате или или изключвате хранилища на програми чрез Настройки – Хранилища:

synaptic_5.png

В първият подпрозорец са изброени всички официални източници на софтуер.

Ако отворите подстраницата Актуализации, ще може да настроите как УСУ да следи за актуализации.

synaptic_6.png

Някои програми ги няма в нито едно от официалните хранилища, но въпреки това предлагат свои собствени хранилища. В такива случаи, можете ръчно да вкарате нови хранилища и чрез тях да инсталирате желаните нови програми. Това става чрез отваряне на подстраницата Друг софтуер:

synaptic_7.png

Например за да добавите популярният уеб четец Opera, натиснете Добавяне и в отворилото се поле въведете:

deb http://deb.opera.com/opera/ stable non-free

Когато настроите по ваш вкус хранилищата, затворете прозореца, след което от главния прозорец натиснете Презареждане. По този начин ще накарате Synaptic да обнови цялата си база, в която вече ще влизат и новите хранилища със софтуер.

Sidebar