Добавяне на шрифтове

Може би сте свикнали да използвате определени шрифтове и тези в УСУ по някаква причина не ви задоволяват. По-долу ще научите как лесно да инсталирате любимите си шрифтове.

  • Във файловия мениджър си отворете Домашна папка и натиснете клавишите Ctrl + H, за да се покажат скритите файлове и папки (името им започва с точка). Цъкнете някъде на празното пространство с десен бутон на мишката и от показалото се меню изберете Създаване на папка (алтернативно можете да използвате и менюто Файл – Създаване папка):
  • Изберете за име на новата папка .fonts (трябва да има точка в началото):

font_install_2.jpeg

  • В тази папка може да копирате и поставите шрифтове по ваше желание. С това инсталирането им приключва и вече може да ги използвате в работната среда и в различните програми.

Горният начин е подходящ за инсталирането на множество шрифтове наведнъж. Ако желаете да инсталирате един или няколко шрифта, има още по-лесен начин:

  • Във файловия мениджър цъкнете два пъти върху файла на шрифта, за да го отворите и прегледате. Ще се отвори подобен прозорец:

font_install_1.png

  • Цъкнете на бутона Инсталиране на шрифт.

Забележка: Така инсталирани, шрифтовете ще са видими само за вас. Всеки друг потребител ще разполага само със системните. Ако твърдо желаете всички потребители на системата да имат достъп до дадени шрифтове, трябва да ги копирате в папката /usr/share/fonts/. За целта ще са ви необходими администраторски права, тъй като папката е системна. Натиснете клавиши Alt + F2, в отворилото се поле напишете gksu Nautilus и след това въведете администраторската си парола. След като се отвори съдържанието на диска, просто копирайте желаните шрифтове в /usr/share/fonts/. Аз лично използвам първият метод, защото при него си запазвам системната папка с шрифтове чиста.

Sidebar