Print Friendly
Може би сте свикнали да използвате определени шрифтове и тези в УСУ по някаква причина не ви задоволяват. По-долу ще научите как лесно да инсталирате любимите си шрифтове.

  • Във файловия мениджър своята Домашна папка и натиснете клавишите Ctrl + H, за да се покажат скритите файлове и папки (името им започва с точка). Цъкнете някъде на празното пространство с десен бутон на мишката и от показалото се меню изберете Създаване на – Папка.
  • Изберете за име на новата папка .fonts (трябва да има точка в началото):

font_install_2.jpeg

  • В тази папка може да копирате и поставите шрифтове по ваше желание. С това инсталирането им приключва и веднага може да ги използвате в работната среда и програмите.

Горният начин е подходящ за инсталирането на множество шрифтове наведнъж. Ако желаете да инсталирате един или няколко шрифта, има още по-лесен начин:

  • От файловия мениджър директно отворете шрифта. Ще се отвори подобен прозорец:

Натиснете на бутона Инсталиране и шрифтът автоматично ще се инсталира в домашната папка в подпапка .fonts.

    Забележка: Така инсталирани, шрифтовете ще са видими само за вас. Всеки друг потребител ще разполага само със системните шрифтове. Ако твърдо желаете всички потребители на системата да имат достъп до дадени шрифтове, трябва да ги копирате в папката /usr/share/fonts/. За целта ще са ви необходими администраторски права, тъй като папката е системна. Натиснете клавиши Alt + F2, в отворилото се поле напишете kdesu dolphin и след това въведете администраторската си парола. След като се отвори съдържанието на диска, просто копирайте желаните шрифтове в /usr/share/fonts/.

    Автор: svetli
    Дата: 26.01.2011