Print Friendly
За да инсталирате УСУ върху твърдия диск на компютъра ви, първо е необходимо да запишете изтегленият ISO файл върху DVD или флаш носител.

След като сте записали носителят от който ще инсталирате (или тествате) УСУ, е необходимо да го поставите в DVD устройството или USB-порта, и да рестартирате компютъра.
Ако от BIOS-а на компютъра е зададено като първо зареждащо устройство да се търси CD/DVD или USB, то тогава УСУ ще се стартира в т.нар. жив режим.
В противен случай, е необходимо да настроите компютъра да зарежда операционната система от съответното устройство. Повечето съвременни компютри не изискват някаква специална настройка в BIOS-а, тъй като разполагат с “boot-меню”, от което можете да изберете устройството от което ще се зарежда ОС.
При различните производители това boot-меню се изкарва с различен клавиш по време на първоначалното включване на компютъра – при някои е с F1, при други – с F9 и т.н.
Обикновено на началния екран има подсказващ надпис.
Ако BIOS-а ви няма такова меню, то трябва предварително да се настрои устройството за зареждане. Как се прави това, може да разберете от ръководството на дънната ви платка.
Ако сте направили всичко правилно, то трябва да ви се покаже менюто за зареждане на УСУ:

 

Просто щракнете Enter и изчакайте минута докато операционната система се зареди. В зависимост от конкретния компютър това време може да варира – по-слаб компютър = по-бавно зареждане.

След като УСУ се зареди, вече разполагате с пълнофункционална операционна система. Без да сте инсталирали все още нищо, имате достъп до всички програми при това в напълно работещ вид. Сега имате възможност на спокойствие да разгледате УСУ и да видите възможностите, които ви дава. Ако видяното ви хареса, може да започнете процедурата по инсталиране, като щракнете на иконата Инсталиране на работния плот.

Инсталацията се състои от няколко стъпки, при всяка от които задавате някои основни параметри на системата:

1. Избор на език на инсталацията

При тази стъпка действията ви се свеждат до избор на езика, на който искате да протече инсталацията. Просто го маркирайте с мишката, и щракнете “Продължаване”.

 

2. Подготовка за инсталиране

Дава се обща информация за изискванията на инсталацията.
Двете отметки които не са маркирани служат за изтегляне на актуализации още по време на инсталацията. Могат да ви спестят време, тъй като след инсталацията не ви се налага да теглите веднага последните актуализации, но понякога при по-нестабилна интернет връзка могат да станат причина за проваляне на инсталацията.
По-безопасно е просто да ги оставите немаркирани, и да инсталирате всички налични актуализации след инсталацията.

3. Разпределяне на дисковото пространство

Това е най-важната стъпка от инсталацията, тъй като при невнимание е възможно да изтриете вече съществуваща операционна система и данни. Инсталаторът ще сканира за вече инсталирани операционни системи и в зависимост от това какво е открил, ще ви предложи различни възможности за инсталиране:

Най-лесно е инсталирането чрез опцията “Водено”. При този метод, инсталаторът взема част от празното пространство на дяла с най-много такова, и на негово място създава дялът за УСУ.
Можете да местите плъзгача за да зададете размера на дисковото пространство, което ще бъде задалено за УСУ. Минимум 4-5GB, препоръчително – 10 и нагоре.

В примера който даваме, инсталираме УСУ върху компютър, който има един дял с Windows, и дял с данни, от чието свободно пространство се взима, и се създава дял за УСУ.

След като сте избрали разбера, щракнете бутона “Инсталиране сега”. Ако ви излезе следното съобщение, просто щракнете “Продължаване”:

Забележка: Ако желаете да имате по-пълен контрол върху разпределението на дяловете, както и да ги подготвите предварително преди същинската инсталация, можете да използвате наличния в УСУ Редактор на дялове (директно от живия диск, преди да стартирате инсталацията).

ВНИМАНИЕ: На тази стъпка е добре да не бързате и да се уверите, че сте направили правилен избор на начинът на инсталиране! При грешен избор е възможно да изтриете отделни дялове или целият диск!

4. Избор на часови пояс

На тази стъпка избирате регионът и часовият пояс в който се намирате. Обикновено по подразбиране са избрани правилните (зависи от езика който сте избрали на първата стъпка).

5. Избор на клавиатурна подредба

В съответствие с направеният от вас избор на първата стъпка, ви се предлага клавиатурна подредба, като ви се дава възможност да я промените при желание. За българския език стандартно е избрана фонетична подредба, но ако използвате БДС (“като на пишеща машина”) може да изберете нея.

6. Данни за потребителя

Тук се дава възможност да се създаде и опише основният потребител, който ще работи със системата.

 

Във “Вашето име” може да напишете всичко, докато за потребителско име, парола, и име на компютъра сте ограничени да използвате латиница и символи (но не и интервал).
С попълването на вашите данни на практика вашето участие в инсталирането приключва.
По време на инсталирането ще ви бъде показана поредица от екрани с кратка информация за УСУ, между които може да прелиствате с бутончетата << и >>:

В зависимост от параметрите на компютъра инсталацията може да трае между 10 и 40 минути. Като приключи, УСУ ще ви подкани да рестартирате компютъра.

 

Съвет: ако при първото стартиране на УСУ, когато стигнете до екрана за вписване с име и парола, изглежда че не ви приема паролата, се уверете че сте щракнали с мишката върху потребителското си име в списъка отгоре.

Приятна работа!

Автор: lokster
Дата: 26.01.2011