Print Friendly
При ежедневната работа с компютър е нормално в един или друг момент да прибегнете до използването на преносими устройства. Понятието е общо и може да включва устройства като: USB flash памети, четци на SD, MC, Memory Stick и други карти с памет, външни твърди дискове или CD/DVD устройства, цифрови фотоапарати, MP3 плейъри и др. подобни устройства.

За да използвате устройството, трябва просто да го включите и да изчакате няколко секунди, докато се разпознае. Системно известяване ще ви покаже текущото състояние:

Веднага след като включеното устройство бъде разпознато успешно, от системна област за известяване ще се покаже меню, съдържащо различни действия, които можете да извършите с устройството:

След няколко секунди горното меню ще се скрие, но винаги може да бъде показано отново чрез натискане на иконата .

Показваните действия в менюто може да варират в зависимост от съдържанието на устройството и инсталирания софтуер в системата, но някои от тях, като например отварянето във файловия мениджър, са винаги налични.

Ако желаете да разгледате съдържанието на устройството във файловия мениджър, може да го направите и по друг начин, освен от горепоказаното меню.  Можете например да използвате аплета Места, намиращ се непосредствено до главното меню:

В долната част на извиканото от този аплет меню, се показват всички засечени дялове. Тези имащи зелена точка върху иконата си са монтирани в момента, а тези с червена – свързани са към системата, но все още не са монтирани. Натискането върху името им, ще ги монтира автоматично, след което ще ги отвори за преглед във файловия мениджър.

Важна част от работата с преносими носители, е начинът, по който приключвате работата си с тях. Трябва да запомните едно – когато решите да извадите устройство, желателно е винаги да го демонтирате преди това. Функцията е аналогична на Safely Remove Hardware в Windows и кара операционната система да приключи всякакви дейности (свързани със запис) с устройството. По този начин се гарантира, че всичко е записано и няма никаква опасност от загуба на данни.
За да демонтирате устройство, намерете малката икона в дясната част на горния панел. След това цъкнете на нея, намерете устройството, което желаете да изключите от компютъра и изберете иконата за демонтиране срещу името му:

Друг начин за безопасно изваждане, е при отворен файлов браузър, да натиснете с десен бутон на мишката върху името на устройството, което желаете да демонтирате и от показалото се контекстно меню да изберете Безопасно изваждане:

Автор: svetli
Дата: 26.01.2011