Print Friendly
Стандартната работна среда на УСУ е с подобен вид:
Ако сте сред потребителите, работили до момента само с Windows, още на пръв поглед ще забележите някои разлики във вида на работния плот.

Най-явната от тях са двете ленти, заемащи горната и долна част на екрана. На практика познатата от Windows лента със Старт меню, списък с прозорци и системната област за известяване (system tray) тук е разделена на два независими панела. В горния панел се намират основното меню, някои препратки към често използвани приложения и системната област за известяване. В долния панел се намират бутон за бързо показване на работната площ, списък с отворените прозорци, превключвател на виртуални работни места и икона за бърз достъп до кошчето с изтрити файлове.

Основното меню на УСУ е разположено в най-лявата част на горния панел, представено от икона, изобразяваща буквата У.

Менюто е разделено на две условни части (впоследствие е възможно да се добавят още компоненти) – Програми и Действия.

В Програми се намират инсталираните приложения, подредени по категории на приложението си – Графика, Интернет, Офис и т.н. Избирането на коя да е категория, ще покаже подменю с всички приложения, спадащи към нея. Така например, в Интернет ще намерите програми като Firefox, Skype, чат клиент, торент клиент и др.

От раздела Действия можете да заредите програма директно, чрез изпълнение на команда , а също и да прекратите работата си с компютъра, като го изключите, приспите, рестартирате и т.н.

В крайно дясната част на горния панел се намира системната област за известяване:

В него се намират различни аплети – малки икони, цъкането на които води до различни действия – смяна на клавиатурната подредба, свързване към мрежи, показване на календара и времето, управление на звука, излизане от системата и др.

Всички пуснати програми се показват като малки икони в долния панел. Чрез посочването им с мишката може да се види допълнителна информация за стартираната програма както и нейна миниатюра, улесняваща превключването между по-голям брой програми:

В долната лента интересен елемент е превключвателят на т. нар. виртуални работни места. Идеята за тях е е относително непозната и по същество представлява добавяне към стандартния работен плот на още определен брой допълнителни такива. Това позволява на всеки един от тях да има отворени различни програми и така се избягва претрупването с отворени приложения в лентата със задачи. Броят им варира от 1 до няколко десетки, в зависимост от предпочитанията на потребителя и наличната системна памет:

Пример: Ако често ви се налага да работите едновременно с отворени текстов редактор, Интернет четец, клиент за е-поща, Skype и файлов мениджър, сигурно ще се съгласите, че те определено претрупват работната площ и на моменти е трудно да се ориентирате кое приложение къде е. В УСУ просто бихте могли да поставите на първия виртуален работен плот уеб четеца и Skype, на втория – файловия мениджър, на третия – клиента за е-поща и т.н. По този начин на всеки един отделен виртуален работен плот няма да има повече от 1-2 отворени приложения и за вас, след като свикнете с подобна логика на разпределение, ще е по-лесно да се ориентирате сред многото отворени приложения.

Автор: svetli
Дата: 26.01.2011